Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Κοινωνικός Αποκλεισμός - Μετανάστευση

"Δεν είναι μόνο αριθμοί". Αυτός είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού εγχειριδίου που δημιούργησαν από κοινού ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση δασκάλων και μαθητών στα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.
Το εγχειρίδιο έχει μεταφραστεί και διατίθεται σε 20 ευρωπαϊκές γλώσσες, καλύπτοντας 24 χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας απο 12 ως 18 ετών. Αποτελείται από ένα DVD, ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και μερικές κάρτες με φωτογραφίες. Το DVD περιέχει μια "κύρια άσκηση" και 4 ακόμη δημιουργικές ασκήσεις. Η κύρια άσκηση περιλαμβάνει μια ταινία διάρκειας 30 λεπτών με 3 πορτρέτα μεταναστών, που διηγούνται την προσωπική τους ιστορία και τα όσα έχουν βιώσει μέχρι σήμερα.


Στo πλαίσιο του προγράμματος  «κοινωνικός αποκλεισμός»  και των μαθημάτων Γλώσσας και Ιστορίας, με συντονιστή καθηγητή τον κ. Βαγγέλη Δήμα   υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 3 διδακτικών ωρών με θέμα τη μετανάστευση και συμμετοχή μαθητών της Α’ Λυκείου. 

Κύριο εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το παραπάνω dvd «Δεν είναι μόνο αριθμοί». Με αφορμή την προβολή του dvd έγινε συζήτηση και οι μαθητές συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας. 
Στόχος ήταν η εξοικείωση των μαθητών με βασικές  έννοιες της μετανάστευσης και η ευαισθητοποίησή τους σε αντίστοιχα θέματα.

Κατά τη διάρκεια του β' τετραμήνου οι μαθητές συνέθεσαν, δουλεύοντας είτε ατομικά είτε σε ομάδες, εργασίες με θέμα τη μετανάστευση: άρθρα, συνεντεύξεις, αφίσες, ποιήματα, τραγούδια, παρουσιάσεις σε ηλεκτρονική μορφή (powerpoint).

Ποίημα της Α. Αγγελή, Α1

Αφίσα του Λέντιο Αμπαζάι, Α1

---------------
Β. Δήμας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου